Професионална филозофија

Сваки језик је храм у ком се чува душа оних који њиме говоре.  (Оливер Вендел Холмс)

Језик све памти, у њему је све садржано, и људи се одричу језика само ако желе да пониште памћење. (Радомир Уљаревић)

Језик је звучна отаџбина. (Кафка)

Језик је памћење народа које није ни мало кратко. у језику је акумулирана мудрост времена, све што је требало запамтити. У говору је сва усмена цивилизација овог народа. (Матија Бећковић)

Рај сам одувек замишљао као својеврсну библиотеку. – Хорхе Луис Борхес

Добри пријатељи, добре књиге и чиста савест: то је идеалан живот. – Марк Твен

Књига није храна, али је посластица – Тин Ујевић

Остати равнодушан према књизи, значи лакомислено осиромашити свој живот. – Иво Андрић

Мирис нових књига, пажљиво бирање оловака, свеске са налепницама, наставници, професори, пријатељства која и данас трају – то је моје сећање на дане када сам ја седела у школској клупи. Од малена сам веровала у магичну моћ речи, а наставница српског језика и књижевности ми је пренела љубав према матерњем језику и према књижевности. Уз Читанке и Граматике сам расла, сазревала, спознавала себе и свет око себе.

И нисам престајала да верујем у посебну моћ књиге, па сам, најзад, 2000. године уписала Филолошки факултет. Знала сам да је то моје животно опредељење: професор српског језика и књижевности.

Своје ученике учим да воле, поштују и негују матерњи језик, да богате лексички фонд читањем добрих писаца и да негују различитост и толеранцију.Подстичем их да размишљају, износе своје ставове и аргументују их. Поштујем индивидуалне, али и групне потребе ученика. Постављам јасне и оствариве циљеве.

Примена активног учења путем радионица, повезивање градива са животним искуством, израда мултимедијалних садржаја уз комбиновање са различитим облицима рада – од индивидуалне наставе до групних пројеката – то је мој педагошко-методички рад.

Као својеврсни закључак моје личне професионалне филозофије могао би да буде говор професорке Филолошког факултета Рајне Драгићевић (који можете погледати ОВДЕ),  у којем се указује на важност професорске професије за праве вредности сваког друштва.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s