Српски језик и језичка култура

Значење и функција падежа

 1. Како се зове подвучени генитив у реченици: Због наших врлина уживали смо пуну заштиту старијих ђака.
 2. У реченици Био је крупан, узнетих рамена и опуштених руку подвучене синтагме стоје у облику _____________ (прецизно навести падеж).
 3. Подвучена реч у реченици: Стари Јерменин није могао да ухвати даха ни да каже реч стоји у следећем падежу:_______ и има функцију ___________ (прецизно навести функцију)
 4. Стави именицу школа у одговарајући падеж, тако да у реченици има функцију прилошке одредбе за: а) места налажења: Залутао је у ____________; б) места завршетка кретања: Залутао је у _____________
 5. У којим функцијам се може наћи номинатив?
 6. Наброј подврсте генитива.
 7. Граматички субјекат је увек у __________________, а логички се може наћи у __________________ (наведи падеже)
 8. Какве вредности могу имати падежи и ППК?
 9. Које вредности имају подвучени падежи из следеће реченице : Хамид је био кратких ногу и веома дугих руку, чак до кољена. (придевска, прилошка и именичка вредност)
 10. Подвуци коју од следећих вредности може имати датив: логички субјекат, граматички субјекат, прави објекат, неправи објекат

Конгруенција

 1. У реченици Нови кадија је допутовао у Травник запажамо а) граматичку, б) семантичку конгруенцију
 2. Допуни следећу реченицу глаголом ПОЋИ тако да предикат граматички конгруира са субјектом: Тројица пријатеља су _________ на пецање.
 3. У којим граматичким категоријама конгруира допунски предикатив са објектом у реченици: Мог комшију сви сматрају неваспитаним.
 4. Допуни реченицу конгруентним облицима перфекта глагола ТРЧАТИ : а) Петоро учесника____________________________________; б) Петроро учесника___________________________________.
 5. Подвуци речи које семантички конгруирају са субјектом у реченици: Оних неколико жена је дошло; Оно двоје ученика су дошли. Она четири човека су дошла.

Зависне реченице

Више о зависним реченицама прочитај ОВДЕ.

 1. Одреди врсту зависне реченице по значењу и функцију зависне реченице у примерима: Док је он певао, учитељ се представио црквењаку Аркадију. И он прође баштом да одахне. Прозори су били ниски, будући да ни читаво прочеље куће није било сувише високо. Да си стигао на време, другачије бисмо разговарали.
 2. Прецизно одреди врст зависних реченица: Док је он певао, учитељ се представио. Да си стигао на време, то сам сазнао од других. Поскакујући од радости, оде да се похвали. како су учили, тако су знали.Уколико научим, добићу добру оцену. Викнуо је не би ли га заплашио. Преместио се тамо одакле сви беже.
 3. Синтаксичка анализа реченица (свих речи у реченици помоћу дијаграма): Показао ми је човека чијем сам сину предавао. Њен друг ми је рекао да је отишла у школу. Саопштено је да у петак неће бити наставе. Водили смо дискусију о томе да ли је он заслужио награду.Иако је пожурио, није стигао на време. Ако добијем премију, купићу ауто.Марко је отишао да спава. Поступао је као што му је речено. кад је чуо да се Зоран вратио, Марко му је телефонирао. Дечак је отишао у зоолошки врт јер је желео да види лавове

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s